Je collega durfde afgelopen jaar geen eieren meer te eten door de fipronilcrisis, je vriend vertelde in de kroeg over zijn bitcoin-avontuur en je vader wond zich op over de dividendbelasting…
De kans is groot dat bovenstaande termen je een paar jaar geleden helemaal niets zeiden. Je had er simpelweg nog nooit van gehoord.
Totdat ze dit jaar ineens bij de koffieautomaat en in de kroeg werden besproken. Om toch mee te kunnen praten gingen Nederlanders het afgelopen jaar massaal op zoek naar antwoorden op Google. Wat is fipronil nou precies? En wat kun je met bitcoin?
Onderstaande vragen werden het meest aan Google gesteld in 2017. Het zijn voornamelijk vragen of onderwerpen die in het nieuws speelden. En de Christelijke feestdagen.
Want zeg nou zelf: gaan we het ooit onthouden met zijn allen?
10. Wat is Goede Vrijdag?
Op deze dag, de vrijdag voor Pasen, herdenken Christenen de kruisiging en dood van Jezus. Enkele dagen later vieren ze dat Jezus de dood heeft overwonnen: het begin van de Paastijd. Veertig dagen na zijn wederopstanding vertrekt Jezus alsnog naar de hemel: voilà, Hemelvaartsdag.
9. Wat is fipronil?
Fipronil is een stof die werkt tegen vlooien, mijten en teken bij honden en katten. Het Nederlandse bedrijfje Chickfriend voegde fipronil toe aan een middel om bloedluizen in pluimveestallen te doden, maar dat is verboden. Toen dat in juli uitkwam, ontstond er onrust onder consumenten, blokkeerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een kleine tweehonderd pluimveebedrijven, werden miljoenen eieren teruggeroepen en stokte de export.
8. Wat is een exitpoll?
Een veelgehoorde term aan het begin van dit jaar rond de Tweede Kamerverkiezing: exitpoll. Als we Google mogen geloven wisten een hoop Nederlanders niet precies wat de Amerikaanse term betekent.
De Nederlandse vertaling voor exitpoll is 'stembuspeiling' en dat is ook precies wat het is: een peiling van het stemgedrag van kiezers op de dag van de verkiezing. Mensen die hebben gestemd wordt bij de uitgang van het stembureau gevraagd voor wie ze hebben gestemd.
7. Wat is Bitcoin?
Op het terras, op kantoor, in de supermarkt: iedereen had het afgelopen jaar ineens over de bitcoin en andere cryptomunten. Simpel gezegd is bitcoin een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken.
Zelf bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier. Lees ook: Dit zegt de 39-jarige Limburger die alles verkocht voor bitcoin tegen mensen die hem voor gek verklaren.
6. Wat is dividendbelasting?
Afgelopen jaar werd er veelvuldig gediscussieerd over de dividendbelasting: de afschaffing van de belasting op de winstuitkering aan aandeelhouders. De oppositie schreeuwde moord en brand over het voorstel dat de schatkist jaarlijks 1,4 miljard euro kost. Op 15 november besloten premier Mark Rutte van de VVD en zijn coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie die wens definitief te negeren.
5. Wat is de Confederations Cup?
Eens in de vier jaar organiseert de FIFA de Confederations Cup. Zo ook dit jaar, in Rusland, waar volgend jaar het wereldkampioenschap plaatsvindt. Zoals altijd waren de deelnemers het gastland, de wereldkampioen en de kampioenen van elk van de zes regionale voetbalbonden (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC en UEFA).
Dit jaar ging Duitsland voor het eerst met de beker van het toernooi naar huis. De FIFA beschouwt de Confederations Cup, op het WK na, als het belangrijkste toernooi ter wereld.
4. Wat is populisme?
Populisme (van het Latijnse populus, "volk") is een politieke stijl (soms een ideologie genoemd) waarin de centrale tegenstelling die tussen "het volk" en "de elite" is, en waarbij de populist de kant van "het volk" kiest, aldus Wikipedia.
De 'opkomst van het populisme' was het afgelopen jaar een niet te missen onderwerp, met Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten en verkiezingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië. De terugkerende vraag: krijgen populisten als Geert Wilders, Marine Le Pen, Nigel Farage en Beppe Grillo meer macht?
3. Wat is Pasen?
Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar. Wat vieren de Christenen? We schreven het hierboven al: Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.
2. Wat is een pangolin?
"De panda redden is oké, maar vergeet de pangolin niet", kopte de NOS in april. Dierenbeschermingsorganisatie IFAW vroeg aandacht voor de schubdieren: de enige nog levende familie uit de orde der schubdierachtigen. Het relatief onbekende beestje leeft in Afrika en Zuid-Azië, maar wordt op grote schaal gedood en met uitsterven bedreigd. In China en Vietnam is het vlees een delicatesse en worden de schubben in sieraden verwerkt.
1. Wat is Pinksteren?
Bij Pinksteren denken veel Nederlanders aan een extra vrije dag of Pinkpop, het driedaagse muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt in het Limburgse Landgraaf. Maar wie weet waar Pinksteren voor staat?
Bijzonder weinig mensen, stelt Google. 'Wat is Pinksteren?' is dé vraag die het meest werd gesteld aan de zoekmachine. Moet jij je geheugen ook even opfrissen? Lees dan even dit artikel: Wat is Pinksteren eigenlijk en waarom heb je een extra vrije dag?